2009/03/12

Élő beszélgetés a Civil Rádióban

A Civil Rádióban (FM 98.0) 2009. március 12-én élő adásban beszélgettünk a belváros felélesztését szolgáló Budapest Szíve és Városháza Fórum projektekről. A beszélgetésben részt vettek:
  • Tar Judit (MÜE), a Falk Art Fórum utcaszervezet szervezője
  • Marton Miklós, a Stúdió Metropolitana Kht munkatársa
  • Kamarás Györgyi (MÜE), a Károly Körútért csoport szervezője
A beszélgetést Czap Ágnes a Civil Rádió szerkesztője vezette.

A Magyar Üzletasszonyok Egyesületének képviselői örülnek a kiskörút felújításának, de a kapcsolódó Városháza tér beépítésének tervét nem támogatják.

Kamarás Györgyi a MÜE elnöke elmondta, hogy a Városház Fórumként tervezett 40 000m2 új komplexum sok szintes, melyből kereskedelmi hasznosítású 3 szint lenne, 15 és 30e m2 körül lebegtetett területtel.
Az új épület további szintjein fennmaradó területet, a korszerűtlen régi épületből kiköltöző Főpolgármesteri Hivatal visszabérelné, irodái átköltöztetésére.
A főváros közvagyonának részét képező legértékesebb, még be nem épített telkén, érthetetlen, miért kellene mindenáron, némi iroda probléma megoldása ürügyén közlekedési csomópontot és plazát építtetni.
A kierőltetett beruházás, a jelenlegi rossz alkupozicióban semmiféle hasznot nem fog hozni a fővárosnak és az V. kerületieknek.
Az elszámolások áttekinthetetlensége, ugyanazon a területen, hol építési koncesszió, hol pedig PPP szerű működtetés és az az érvelés, hogy közpénzek nélkül megvalósítható a projekt, nem indokolhatja a tér döntően kereskedelmi célú beépítését, a dupla fasor kivágását.

A Károly körút üzletutca kialakítása, aligha fogja megállítani a belváros megüresedett boltjainak továbbterjedését, ha a Városháza Fórum beépítések célja, a majdani beruházó igénye szerint, kereskedelmi hasznosítású kell legyen.

Marton Miklós a Fővárosi Önkormányzat Stúdió Metropolitana KHT-jének munkatársa, hangsúlyozta, hogy az általuk javasolt üzletutca társulás kifejezetten előnyös lenne a Károly körút vállalkozóinak. A környék bulvárszerű fejlesztése, kultúráltabbá és látogatottabbá tenné a jelenleg lepusztult környéket. A Városháza Fórum részleteiről azonban nem tud tájékoztatást adni.

Tar Judit, aki a MÜE elnökségi tagja, elmondta, hogy a Falk Art Fórum, mint üzletutca nagyon jól bevált. A rendezvény egyik szervezőjeként megjegyezte, hogy a színvonal további emeléséhez szükségük lenne külső forrásra. Önkormányzati, vagy esetleg uniós támogatásra.

Czap Ágnes a Civil Rádió szerkesztőjének kérdésére, hogy mi lenne a megoldás, Kamarás Györgyi a MÜE Károly Körútért csoportjának vezetőjeként tolmácsolta az érdekelt vállalkozók javaslatát.

A Városháza Fórumról a civil szervezet javasolja, hogy nyissák meg a Fővárosi Önkormányzat udvarát, amelyet dolgozóik saját parkolójukként használnak. A kialakuló tér közparkká alakítása nagyobb érték lesz a városlakóknak és a turistáknak, mint akármilyen egyéb "hasznosítás"!
Legyen a XVII. században épült, most irodaként funkcionáló épület, a történelmi belváros igazi idegenforgalmi kulturális célpontja, ahova a külföldiek és belföldiek is szívesen mennek az ismeretterjesztő programok, a tánc, zene és kulináris örömök élvezete miatt.


Nincsenek megjegyzések: