2014/04/11

Változnak a banki díjak

Könnyű elcsúszni a banki buktatókon
ORIGO2014. 04. 11. 06:57

"Szinte hónapról-hónapra változnak a banki díjak, április és június között. Pozitív változások is vannak: néhány bank díjat csökkent, és végre vannak érdekes technikai újítások.
Segítünk eligazodni.
Az Origóhoz eljutott néhány friss banki tapasztalat is azt mutatja, hogy vannak még furcsa díjak a bankrendszerben, sőt, időről-időre újabb, nehezen magyarázható díjtételek jelennek meg a különböző hirdetményekben. Könyvelési díj és más furcsaságok.

Egy K&H-s olvasónk például a vállalkozási számlaköltségeinél szembesült azzal az újdonsággal, hogy most május 1-jétől már úgynevezett könyvelési díjat kell majd fizetnie minden egyes tranzakciója után. Ennek a mértéke a tranzakciós illetékkel egyezik meg, és akkor is levonják majd, ha olyan tranzakciót végez, amely amúgy ingyenes volna. Ez egyenként nem jelent majd nagy tételeket.
A könyvelési díj nem a K&H találmánya, de viszonylag új típusú költségelem a hazai gyakorlatban, és van, ahol tételdíjnak hívják az efféle, minden egyes pénzügyi művelet utáni levonást.
A könyvelési díj, vagy az ahhoz hasonló levonások nemcsak a cégeknél, hanem a magánszemélyek számláinál is előfordulhatnak, de mint Gergely Péter, aBankRáció.hu szakértője mondja, inkább a vállalkozásokat érinthetik kellemetlenül, hiszen náluk a sok tételből havi több tízezer forintos pluszteher is előállhat.

A vállalkozóknak, a kis cégek tulajdonosainak tehát legalább olyan fontos követniük a változásokat, mint a magánszemélyeknek.

Érdemes megszívlelniük néhány alapvető tippet a költségeik csökkentésére - aBankmonitor.hu szerint ez az öt a legfontosabb -, és alkalmanként lefuttatniuk egy kalkulátort, hogy melyik a legjobb megoldás a számukra.
Egy másik módszer a hirdetmények átnyálazása, de – még mindig a K&H-nál maradva – ez akár egy 80 oldalas olvasmány is lehet a nehezen befogadható fajtából. Így viszont igazán szemfülesnek kell lennie annak, aki előre ki akarja szúrni a számára fontos változásokat.

A többség általában akkor kap észbe, amikor éppen megterhelték a számláját egy addig nem látott díjjal.
A BankRáció.hu segítségével néhány fontosabb – jellemzően április és június között életbe lépő – változást összeszedtünk.

A módosítások egy köre szimpla inflációs emelés, amely minden évben bekövetkezik. Az Erste a bankkártyák díját növeli így május közepétől (a céges csomagoknál pedig majdnem minden jutalékot legkésőbb júniustól), az OTP április közepétől emeli a kártyadíjakat, a számlavezetés költségét és a készpénzfelvételi díjat, a K&H pedig a céges számlavezetést drágítja júniustól az infláció mértékével (1,7 százalékkal). Az MKB a már emlegetett könyvelési díjat emelte meg március végétől (ez céges ügyfelekre vonatkozik), de jelezte, hogy átmeneti intézkedésről van szó, legfeljebb 2016. szeptember 1-jéig maradnak a magasabb díjak.
Ugyanakkor arra is találni példát, hogy egy-egy bank költséget csökkent.
Az Oberbanknál már április elejétől olcsóbb lett az utalás, a CIB és az OTP bizonyos esetekben a csoportos beszedést tette ingyenessé, a Raiffeisennél a kártyás vásárlás, a kártyás pénzfelvétel, a netes átutalás és a csoportos beszedés lett ingyenes vagy olcsóbb több csomagnál (ezekre érdemes rákérdezni), az MKB pedig a korábban áthárított tranzakciós illeték miatt korrigált néhány tételt (az MKB-s ügyfeleknek erre érdemes rákérdezniük).

A céges csomagoknál az Erste áprilistól lejjebb vitte a netbank havi díját, a Raiffeisen az átutalásokat tette kedvezőbbé.

És vannak technikai, kényelmi újítások is, amelyekre már korábban felhívtuk a figyelmet, és amelyek pont a legnépesebb banki ügyfélkört érintik, hiszen a két legnagyobb lakossági bankhoz, az OTP-hez és az Erstéhez kötődnek. (Az AXA is ugyanilyen fejlesztésen dolgozik, még épp tesztelik, hamarosan az is elindul.)
Mindegyiknél okostelefonos alkalmazásokról van szó."
---------------------------------
A MÜE honlap olvasóinak üzenem, érdemes a bankunkban az ügyintéző segítségével számlaforgalmunkhoz jobban illeszkedő számla csomagot választani. Jelentős éves megtakarítást érhetünk el.A bankköltség megtakarításom várhatóan kb. 50.000 Ft lesz.

Nincsenek megjegyzések: