2013/10/08

Női vállalkozói konferencia Szerbiában



Az Európai Unió kiemelten kezelt témái között szerepel a nők vállalkozóvá válása, mivel Európában szerte igen alacsony a női vezetők száma. A probléma gyökereit és megoldásokat egyaránt vizsgáló női vállalkozói konferenciát és üzletasszony találkozót tartottak 2013. szeptember 25-27. Szerbiában, Nisben. 

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Enterprise Europe Network is a kezdeményezés mellé állt, és 5 vállalkozónőt vitt ki az eseményre. A magyar cégeknek 21 tárgyalást sikerült lebonyolítaniuk különböző országok női cégvezetővel a jövőbeni együttműködés kialakítása céljából.

Az Enterprise Europe Network – az Európai Bizottság egyetlen és a világ legnagyobb vállalkozásfejlesztési hálózata – külön női vállalkozókat támogató szakmai csoportot hozott létre a témában, amelynek a Nemzeti Külgazdasági Hivatal is tagja.

A „Women entrepreneurs sector group” névre hallgató csoport ezúttal Belgrádban ülésezett. Cselekvési stratégiát alakított ki, közös programokat tervezett és legjobb gyakorlatokat osztottak meg egymással a csoport tagjai. Női vállalkozók által vezetett cégek üzleti és innovációs profiljait mutatták be egymásnak, ezzel is támogatva a vállalatok nemzetköziesedését.

Ezt követően került sor a nemzetközi konferenciára, melyen 17 ország képviseltette magát, 180 résztvevővel. A HITA támogatásával kiutazott öt magyar cég (Style Consulting Kft., HASZON LAPKIADÓ KFT., Borealis Consulting Kft., Kopernikusz Innovációs Egyesület /ITL Group Kft./, Matadoor Consulting Kft. ) nagyon eredményesnek és hasznosnak ítélte meg a rendezvényt.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal is támogatja a női vállalkozókat, így 2013-ban külön kategóriaként hirdette meg az Év Exportőre Díj keretein belül az Év női exportőre díjat az ERGO szervezettel közösen. A Hivatalon belül működő Enterprise Europe Network jövő évben is szervez a témában rendezvényeket, amelyekről a www.enterpriseeuopre.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Forrás: HITA

Nincsenek megjegyzések: