2013/10/28

Magyarországon a vállalkozónők 39 százalékának van alkalmazottja


Posted: 27 Oct 2013 10:30 PM PDT
2012-ben az uniós országok közül Magyarországon az önfoglalkoztatók 47%-ának volt alkalmazottja, ezen belül az önfoglalkoztató nőknél 39%-nak, a férfiaknál pedig 51%-nak. Szalai Piroska a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos kutatásai szerint mindhárom esetben az uniós országok közül nálunk a legmagasabb ez az arány.

Magyarországon 2012-ben a női vállalkozók, önfoglalkoztatók 39%-ának volt alkalmazottja, míg az EU átlaga csupán 24% volt. Az uniós országok átlagánál a nők esetében 15%-kal, a férfiak (31%) esetében pedig 20%-kal magasabb a magyar arányszám. A nők esetében hazánkat Írország, Németország és Franciaország követi, férfiaknál pedig 2011-ig Észtország vezette a rangsort, és az élbolyban találjuk még Ausztriát és Németországot. Mind a nőknél, mind a férfiaknál Romániában található a legkevesebb alkalmazottal dolgozó vállalkozót, de Nagy-Britannia is a lista végén foglal helyet e tekintetben.

A 40 év alatti fiatal vállalkozók esetében hazánkban közel egyező az arány, az unióban pedig 3-5%-kal alacsonyabb az átlagnál a fiatalok esetében az alkalmazottal dolgozók aránya.

A gazdaságban foglalkoztatási szempontból is jelentős a vállalkozások szerepe.

Az unióban a női foglalkoztatottak 10%-a, míg a férfiaknak 19%-a önfoglalkoztató. Magyarország kicsit az átlagtól elmarad, de így is hazánk az uniós középmezőnyben helyezkedik el. A 28 ország közül a nőknél 16., a férfiaknál pedig 19. helyet éri el hazánk.

A legtöbb vállalkozó mediterrán országokban találjuk, míg az északi országokban a legkevesebbet. A női vállalkozók aránya nem éri el az 5 százalékot sem Dániában, Észtországban és Norvégiában.

A női vállalkozók számának korábbi növekedése az unióban 2008-ban állt meg, míg hazánkban a 2004-től tapasztalható csökkenést követően 2012 volt az első növekedést mutató év.

2012-ben a 15-64 éves női egyéni vállalkozók száma 8 ezerrel nőtt az előző évhez viszonyítva, és ezzel a 2008-as válság előtti létszámmal lett azonos a számuk. Szintén nőtt az alkalmazottal dolgozó női vállalkozók száma is, ők 2500 fővel lettek többen, mint a válság előtti évben.

Szalai Piroska a gazdasági növekedés egyik kulcsát az erős, független, munkahelyeket biztosítani képes kisvállalkozásokban látja. A miniszteri biztos szerint fontos, hogy az uniós szinten kimagasló eredményeket meg tudják tartani a jövőben is.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium
   

Nincsenek megjegyzések: