2013/10/29

Konferencia a nők és a női vállalkozások szerepéről

Posted: 29 Oct 2013 10:30 PM PDT
A vállalkozások jelentik az európai gazdaság gerincét, fontos szerepet játszanak a foglalkoztatás növelésében, a nők és a női vállalkozások erejét pedig jobban ki kell használni - hangsúlyozták a Fidesz és az Európai Néppárt női tagozatának vezetői annak kapcsán, hogy Budapesten tartják a Nők és vállalkozások című konferenciát.
Pelczné Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő, a Fidesz női tagozatának elnöke a konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: számos kutatás bizonyítja, hogy a női foglalkoztatás és a női vezetők aránya között erős korreláció van. Hangsúlyozta: minden tagállamnak fontos célja, hogy a foglalkoztatást növelje, munkahelyeket teremtsen, ez azonban nemcsak esélyegyenlőségi, hanem versenyképességi kérdés is.

Doris Pack, az Európai Néppárt nőtagozatának elnöke szerint jobban ki kellene használni a nőkben, női vállalkozásokban rejlő lehetőségeket.

Pelczné Gáll Ildikó kifejtette: az EU-ban átlagosan 1000 lakosra 40 vállalkozás jut, míg Magyarországon magasabb ez a szám, 50 vállalkozás jut ezer emberre. Hozzátette: a vállalkozások szempontjából létfontosságú a jó tervezés, a kiszámíthatóság, a túlzott kockázat elkerülése, különösen a jelenlegi, gyorsan változó körülmények között.

Elmondta, hogy a pénteki konferencia - amelyet a Konrad Adenauer Alapítvány, valamint a Fidesz és az Európai Néppárt női tagozata közösen rendez - véleménycserére szolgál a női vállalkozások témakörben.

Doris Pack arról is beszélt, hogy tapasztalataik szerint a fejlesztési segélyben részesülő államokban kölcsönt kapó és vállalkozást indító nők sikeresek lesznek, a hitelt vissza tudják fizetni. 

Az európai helyzet kapcsán emlékeztetett arra, hogy az Európa 2020 stratégiának is fontos célja a foglalkoztatás növelése, a képzés erősítése. 

A képviselő szólt arról is: reméli, hogy a Fidesz listájáról ismét legalább négy nő jut az Európai Parlamentbe a következő ciklusban.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések: