2009/06/07

Nyílt Levél, Budapest Szívinfarktusa Ellen

Civilek Javaslata a Városháza Fórumról


A Városháza Fórumként 140 000m2 beépítését tervezi a Fővárosi Önkormányzat.

Az új komplexumban, 3 szint kereskedelmi hasznosítású lenne, 15 és 30e m2 körül lebegtetett területtel. A további szinteken fennmaradó irodaterület egy részét, a régi épületből kiköltöző Főpolgármesteri Hivatal közpénzből visszabérelné, irodái átköltöztetésére.

A főváros közvagyonának részét képező egyik legértékesebb, még be nem épített telkén,
miért kellene
mindenáron, presztízs okokból, holmi iroda probléma megoldása miatt közlekedési csomópontot, irodaházat és plazát építtetni?

Korszerű irodát egy eladósodott közhivatalnak ésszerűbb olcsóbban bérelni. Ha a főváros a bevételeit nem tudja növelni, akkor csökkenteni kell a kiadásokat ahhoz, hogy valamikor helyreálljon az egyensúly és a jövő generációja ne egy becsődölt Budapestet örököljön.

A kierőltetett beruházás, semmiféle hasznot nem fog hozni a fővárosnak és az V. kerületieknek. Az a hamis érvelés, hogy közpénzek nélkül megvalósításható a projekt, nem indokolhatja a tér beépítését és ugyanott a dupla fasor kivágását.

Javasoljuk

  • Nyissák meg a Fővárosi Önkormányzat udvarát, amelyet a hivatalnokok saját parkolójukként használnak! A kialakuló tér közparkká alakítása nagyobb érték lesz a városlakóknak és a turistáknak, mint akármilyen egyéb "hasznosítás"!
  • Költözzön a Fővárosi Önkormányzat valós szükségleteinek megfelelő kisebb, modernebb és olcsóbb irodaházba!
  • Legyen a XVII. században épült, most irodaként funkcionáló épület és a tér, a történelmi belváros idegenforgalmi kulturális célpontja! Külföldieket és belföldieket is vonzó, a tradicionális belváros értékeit megőrző színfolt, ahová szívesen mennek az ismeretterjesztő programok, a tánc, zene és kulináris örömök élvezete miatt.
  • Az Európai Unió hangsúlyozza a társadalmi részvételt, mint a demokrácia alapját. Ugyanakkor az Unió sikeres városainak története azt mutatja, hogy a szakértők, a lakosság és a vállalkozók párbeszéde mellett, a környezeti, társadalmi és gazdasági szempontok együttes figyelembevételével lehet fenntartható megoldásokat találni.
  • Számos alkalmas helyiség található a belvárosban, ahol folyamatosan be lehet mutatni a fővárosi fejlesztési elképzeléseket, amellyel kapcsolatban az érintettek elmondhatják a véleményüket. .
  • Halasszák el a tér ésszerűtlen funkciókkal történő beépítését!

Magyar Üzletasszonyok Egyesülete
Levegő Munkacsoport



Nincsenek megjegyzések: