2009/01/09

Miért Alakuljon Egy Károly Körútért Egyesületi Csoport

A „Budapest Szíve” uniós finanszírozású, a belváros közlekedésének átépítési programja, 2009-ben kezdődik. Egy másik projekt, a Városháza Fórum, pedig a Városház tér beépítését célozza meg, PPP formában, 2011. évtől kezdődően. A két mega beruházás egymással szoros kapcsolatban van.
Már készülnek a kiviteli tervek a Károly körút teljes átépítésére, melyet a terv első ütemeként tavasszal indítanak el.

A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatókat tartott a tervekről és jelezték, hogy a tervezők készek figyelembe venni a civilek összehangolt javaslatait.

Az elhangzottakról a sajtóban egymásnak ellentmondó vélemények jelentek meg. Az alábbi rövid kivonat sok kérdést vet fel, a Károly körúton érdekelt üzlettulajdonosok, vállalkozók körében.
  • Míg a Budapest Szíve Program a belváros tehermentesítése mellett foglal állást, addig a Városháza Fórum 40000 m2 új beépítés és 1300 mélygarázs helyet tervez. A terv összesen 118000 m2 intenzív hasznosítást helyez kilátásba, amelyet viszont igen nehezen lehet a belváros tehermentesítéseként értékelni.
  • Beleznay Éva mb. főépítész egy az indexnek adott interjúban elismerte, hogy a pénzügyi válság is hatással lehet a tervekre, előfordulhat, hogy nagyobb teret engednek az üzleti zónának. A kivitelezés időtartama is megnövekedhet.
  • A főpolgármester kijelentette, hogy a Városháza térségét érintő fejlesztést olyan erős jogi háttérrel veszik körül és az előrehaladottsága, reményei szerint olyan mértékű lesz, hogy megfordíthatatlanná válik a projekt. Nem lesz újabb Gödör Budapest belvárosában.
  • Mondják, hogy a magyarországi ingatlanpiac jelentős áresése miatt nagyon fontos szem előtt tartani a köz- és kulturális funkcióknak az üzleti funkciókhoz mért arányát, hiszen az üzleti területek értéke az ingatlanpiaci helyzet miatt csökkent. És akkor mi lesz?!
A döntéshozók reagálhatnak a felvetett kritikákra, a mostani befektetői környezet változására, a felmerült igényekre. Még átszabható a tervezési program.

Közös állásfoglalásunk érdekében, mint üzlettulajdonos és kerületi lakos is kezdeményezem, hogy hozzuk létre a Károly Körútért Csoportot.

A csoport célja, hogy a Budapest Szíve és a Városháza Fórum projektekben érintett vállalkozók érdekeit, közös álláspontjukat, az V. kerületi illetve a Fővárosi Önkormányzat a tervek továbbgondolásakor és megvalósításuk során figyelembe vegye.

A csoport tagjait alakuló találkozóra hívjuk
,
2009. január 13-án 18-20 óráig a 1062. Bp. Andrássy u.124.-be

a MÜE klubhelyiségébe, szervezett összejövetelre.

Megalakíthatjuk, egy már működő egyesület, a Magyar Üzletasszonyok Egyesülete, önálló, Károly Körútért Csoportját. A 15 éve működő civil szervezeti hátteret felhasználva, jobban kommunikálhatunk a szakértők, döntéshozók, és más érdekeltek, valamint a sajtó képviselőivel.

A Károly Körútért Egyesületi Csoport tagjainak lehetősége nyílik:
  • Az egyesület klubhelyiségének térítésmentes használatára, max. 60 fő, tájékoztatók, fórumok céljára.
  • A MÜE honlapján a csoport tagjai megkülönböztetett, kiemelt címszó alatt jelenhetnek meg véleményükkel és tájékozódhatnak a legfrissebb hírekről a "Budapest Szíve” és a Városháza Fórumról.
  • A tagok személyesen és a honlapon is bemutathatják cégüket, tevékenységüket.
Összefogásunk első lépéseként, kérem jelezzék írásban és személyes megjelenésükkel erősítsék is meg véleményüket, javaslataikat, a belvárosi mega projektekről, mert nélkülünk is megvalósul a Károly Körút átépítése, de utólagos reklamációnk már semmit sem befolyásolhat.

A Károly Körútért Egyesületi Csoporttal kapcsolatot:

-mue @merci.tm.hu, vagy
-Kamarás Györgyi MÜE elnök, 06 30 280 38 46 mobilszámon lehet felvenni.

Nincsenek megjegyzések: